czwartek, 27 marca 2025

Niedobory żelaza



Objawy niedoboru żelaza w organizmie są dość liczne. Jednym z pierwszych i
zarazem kluczowych symptomów są uczucie zmęczenia, ogólne osłabienie i
wzmożona senność. Osoby z niedoborem mogą również zaobserwować u siebie
bladą skórę, zaburzoną pracę serca (np. Kołatanie) czy tendencję do zawrotów
głowy.

W diecie powinno zadbać się o regularną podaż produktów, które są bogatym

źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego (czyli żelaza znajdującego się w

produktach pochodzenia zwierzęcego np. Wołowina, ryby, jaja). Warto korzystać

również z roślinnych źródeł żelaza (pamiętać jednak należy, że zawarte w nich jest

żelazo niehemowe – trudniej przyswajalne niż żelazo hemowe).

Dania czy produkty obfitujące w żelazo warto spożywać w towarzystwie

produktów bogatych w witaminę C, która znacznie podnosi jego przyswajalność

(może to być np. Dodatek natki pietruszki, papryki, surówki, soku z

cytrusów). Oprócz tego czynnikami, które wspomagają wchłanianie żelaza, są

również kwasy organiczne np. Kwas mlekowy obecny w produktach kiszonych.

Należy unikać spożywania produktów bogatych w żelazo w połączeniu z

żywnością, która zawiera składniki utrudniające wchłanianie tego pierwiastka. Do

składników takich należą między innymi fityniany występujące np. W produktach

zbożowych z pełnego przemiału i strączkach, teina znajdująca się w herbacie

oraz kofeina w kawie, kwas szczawiowy obecny w szpinaku czy rabarbarze.

Jeśli dodatkowo stosujesz odpowiednio dobraną suplementację – dobraną do

Twoich potrzeb wspieraj ją dodatkowo witaminą C i kwasem foliowym oraz nie

zapomnij o witaminie D3.

Oczywiście każda suplementacja musi być odpowiednio dobrana i skonsultowana

z Twoim lekarzem i/lub dietetykiem.

Pozdrawiam S.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz