Objawy niedoboru żelaza w organizmie są dość liczne. Jednym z pierwszych i
zarazem kluczowych symptomów są uczucie zmęczenia, ogólne osłabienie i
wzmożona senność. Osoby z niedoborem mogą również zaobserwować u siebie
bladą skórę, zaburzoną pracę serca (np. Kołatanie) czy tendencję do zawrotów
głowy.
W diecie powinno zadbać się o regularną podaż produktów, które są bogatym
źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego (czyli żelaza znajdującego się w
produktach pochodzenia zwierzęcego np. Wołowina, ryby, jaja). Warto korzystać
również z roślinnych źródeł żelaza (pamiętać jednak należy, że zawarte w nich jest
żelazo niehemowe – trudniej przyswajalne niż żelazo hemowe).
Dania czy produkty obfitujące w żelazo warto spożywać w towarzystwie
produktów bogatych w witaminę C, która znacznie podnosi jego przyswajalność
(może to być np. Dodatek natki pietruszki, papryki, surówki, soku z
cytrusów). Oprócz tego czynnikami, które wspomagają wchłanianie żelaza, są
również kwasy organiczne np. Kwas mlekowy obecny w produktach kiszonych.
Należy unikać spożywania produktów bogatych w żelazo w połączeniu z
żywnością, która zawiera składniki utrudniające wchłanianie tego pierwiastka. Do
składników takich należą między innymi fityniany występujące np. W produktach
zbożowych z pełnego przemiału i strączkach, teina znajdująca się w herbacie
oraz kofeina w kawie, kwas szczawiowy obecny w szpinaku czy rabarbarze.
Jeśli dodatkowo stosujesz odpowiednio dobraną suplementację – dobraną do
Twoich potrzeb wspieraj ją dodatkowo witaminą C i kwasem foliowym oraz nie
zapomnij o witaminie D3.
Oczywiście każda suplementacja musi być odpowiednio dobrana i skonsultowana
z Twoim lekarzem i/lub dietetykiem.
Pozdrawiam S.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz