czwartek, 13 lutego 2025

Pistacjowe Love czyli pistacjowe Tirramisu.






 Na przygotowanie obłędnie pistacjowego tirramisu potrzebujesz: 


* 3 jajka - muszą być świeże!! 

*70 g cukru pudru/ ksylitolu/erytrytolu

*180 g pasty pistacjowej - ja używam pasty ze sklepu @bakalino_sklep

*450 g mascarpone

*300 ml. Mocnej kawy plus mleko

*30 g pistacji łuskanych - i tu nie zaskoczę Was niczym kupionych w sklepi @bakalino_sklep


Białka oddzielam od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztuką pianę,a żółtka ucieram z cukrem pudrem lub innym słodzidłem na puszysta jasną masę. Natepnie dodaję mascarpone- miksuję i dodaję pastę pistacjową. Miksuję do powstania jednolitej masy.

Żeby mój krem był jeszcze bardziej puszysty dodaję ubite białka i mieszam do połączenia się masy sztułką.

Pistacje drobno siekam.

Zaparzam kawę- najlepiej z ekspresu- ja wtedy robię espresso po zapaezeniu dodaję mleko i mieszam. 

Na dno naczynia układam namoczone w kawie biszkopty( ostatnio zrobiłam z okrągłymi biszkoptami,ale najlepiej sprawdzają się podłużne.)

Na biszkopty dodaję połowę masy, na masę posiekane pistacje,kolejne piętro namoczonych w kawie biszkoptów,resztę masy i posypuję posiekanymi pistacjami. 

Tak przygotowane tirramisu ląduje do lodówki na mimum3h ja zawsze daję na całą noc. 

SMACZNEGO...


P.S. zdjęcie tirramisu zrobione zaraz po zrobieniu, później nie zdąrzyłam zrobić nowego zdjęcia gdyż moje pistacjowe love za szybko znikło.

Daj znać czy zrobisz moje pistacjowe love i czy ci smakowało.

Miłego dnia S.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz