niedziela, 16 lutego 2025

Nie keto ciasto ucierane

  Dziś przepis do niedzielnej kawki na nie keto ciasto umiera, chociaż jak by się ktoś uparł mogło by być to keto ciasto, wystarczy zamienić mąkę z przennej na kokosową lub migdałową...w sumie to muszę wypróbować ten przepis i zamienić mąki... Ciekawa jestem jak będzie smakować... 




Na początku rozgrzej piekaenik do180 stopni. 

Na ciasto potrzebujemy: 

* 200 g miękkiego masła

*200 g cukru lub innego słodzidła

* 1 opakowanie cukru waniliowego - ja mam domowy z prawdziwą wanilia

* 3 jajka

* 200 g mąki przennej

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka pdp

* Cukier puder do posypania.


Najpierw rozpuszczam masło i odstawiam,żeby trochę ostygło. 

Do miski wsypuję cukier,cukier waniliowy i jaja. Pamiętaj aby w takiej kolejności dodawać skłdniki, i miksuję na gładką puszysta,jasną masę. 

Jak moja masa jajeczna jest idealna dodaję: mąkę,mąkę ziemniaczaną i pdp. 

Miksuję,aż mąki i pdp połączą się z masą jajeczną i stopniowo w kilku partiach dodaję roztopione masło,za każdym razem dobrze łącząc masę z masłem. Gdy masa na ciasto jest gotowa przelewam ją do keksówki- ja daję papier do pieczenia,ale można też wysmarować keksówkę masłem i opruszyć bułką tartą. Keksówkę z masą wkładam do piekarnika rozgrzanego do180 stopni i piękne 40 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto i studzę na kratce. Potem dekoruje je według uznania. Dziś udekorował je MALINNELA WHITE KREM O SMAKU MALINOWYM z @TARGROCH,  pokruszonymi liofilizowanymi malinami od@BAKALINO i posypką w serduszka. 


Smaczego :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz